Vol verwachting!

Een van de leukste dingen aan boord vind ik dat je heel veel leert over verschillende culturen en tradities. De decembermaand is een maand die vol zit met allerlei tradities en daarom is er nu bijna elke dag wel een activiteit. Dit in combinatie met de laatste schoolweken en het voorbereiden op een verhuizing, is het wel aan de drukke kant. Maar het is allemaal zo leuk, dat we straks in Nederland wel weer uit gaan rusten. 😉

Op 1 december zijn we gestart met de ‘Jesse tree’. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar hier op de schepen is het al heel lang een traditie in de adventtijd. Jesse (in het Nederlands Isaï) is de vader van David en een voorouder van Jezus. De Jesse tree is een boom waarin je elke dag een symbool hangt die hoort bij het verhaal dat vooraf ging aan de geboorte van Jezus. We hebben in de eerste week onder andere gelezen over de schepping, de ark van Noach en Gods beloften aan Abraham. Isa en ik kleuren dan samen 1 van de ‘kerstballen’ in en hangen die dan in onze Jesse tree. Zo zie je het verhaal van Jezus geschiedenis groeien.

Op 1 december kregen we ook post uit Nederland. Bij de kindernevendienst is er ook een adventproject en iemand was zo lief om dit naar Isa op te sturen. Dit project heet ‘Ik kan niet wachten’ en bestaat uit een poster waar je elke dag een sticker op mag plakken en een boekje met elke dag een activiteit. Het boekje begint met: ‘De tijd van advent is een tijd van wachten. Het woord ‘advent’ betekent ‘komst’: we wachten op de komst van Jezus.’ In het boekje staan allerlei verhalen, puzzeltjes en spelletjes rondom het thema wachten. Het is erg leuk en ik vind het een erg leuke aanvulling op de Jesse tree.

Het adventproject heeft ook een doorwerking in het dagelijks leven. Het leven op het schip bestaat regelmatig uit wachten: in de rij voor het eten, bij de brandoefening of totdat de wasmachine eindelijk klaar is. Als ik de laatste dagen ergens met Isa sta te wachten, dan hoor ik al snel: ‘ik kan niet wachten’, gevolgd door een diepe zucht. Het is leuk om dan nog even verder te kletsen over wat we hebben gelezen of over een activiteit uit het boekje.

We hebben deze zaterdag ook lang staan wachten en wel op de komst van een schip. Niet de stoomboot van Sinterklaas, maar de Africa Mercy is hier aangemeerd. De beide schepen van Mercy Ships zijn nu in Tenerife. Hier wordt alle bemanning verhuisd en worden allerlei spullen overgeheveld. De Africa Mercy gaat hierna voor groot onderhoud naar Zuid-Afrika en de Global Mercy zal naar Senegal gaan. De Africa Mercy zou naar verwachting om 8 uur aankomen. Om 7 uur kon je haar vanuit het restaurant al duidelijk zien. Iedereen op het schip keek uit naar haar komst. Om 8 uur stond een groot deel van de bemanning op het dek, helaas wel in de regen… Pas om 9 uur voer de Africa Mercy de haven binnen en tegen 10 uur was ze aangemeerd. Ja, het duurde heel lang, maar er hing een erg uitgelaten sfeer. Het had wel iets weg van de intocht van Sinterklaas.

Over Sinterklaas gesproken: Sinterklaas heeft vertraging opgelopen. Er was iets niet goed gegaan met de container met sint-atributen. Zonder inpakpapier en kruidnootjes kun je natuurlijk geen sinterklaas vieren. Dus we mogen nu op 8 december onze schoen zetten en op 9 december vieren we sinterklaas met het hele schip. We hebben wel op 5 december sinterklaas gevierd met ons gezin. De pakjes waren ingepakt in unicorn-inpakpapier, want ja het sint-inpakpapier was nog niet gearriveerd. Ondanks dat was het een erg leuke pakjesmiddag en hebben we allemaal leuke cadeautjes gekregen. Dank u Sinterklaasje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *