Overvloed tegenover ondervoed

Freetown (Simon)

Inmiddels ben ik alweer een week op de Global Mercy. De tijd vliegt! Mijn reis naar Freetown verliep zeer voorspoedig. Er waren geen problemen tijdens de vliegreis en ook de taxirit en veerpont gingen goed. Iedereen was erg vriendelijk en behulpzaam. Ik denk dat dit komt door mijn Mercy Ships shirt (en omdat ik wit ben). De rit door Freetown was typisch Afrikaans: druk en chaotisch, maar op wonderlijke wijze gaat het toch goed.

Op de Global Mercy werd ik gastvrij ontvangen door Guido, de leidinggevende van de afdeling medische techniek. Ik zal de deze drie weken veel met hem samen werken. Het voelt heel vertrouwd om weer op het schip te zijn. De hut waar ik slaap lijkt erg op onze vorige hut. Het is een gastenhut op de 11e verdieping: ruim en comfortabel! Een fijne plek om me terug te trekken, want dat heb ik wel zo af en toe nodig. Het is namelijk een stuk drukker aan boord. Er zijn veel meer vrijwilligers, maar ook mensen uit Sierra Leone die aan boord werken (day crew). En natuurlijk zijn er ook patiënten aan boord, want de Global Mercy is nu een werkend ziekenhuis.

Het eten is ook wel iets anders dan vorig jaar. Het is minder luxe dan op Tenerife. Ondanks dat is het alsnog een groot contrast met wat de mensen in Sierra Leone te eten hebben. Sierra Leone staat in de top 10 van slechtst ontwikkelde landen ter wereld, terwijl Nederland in top 10 van best ontwikkelde landen staat. Je ziet de armoede ook echt overal. Het is echt wel lastig om om te gaan met deze verschillen. Wij zitten hier op ons schip van alle gemakken voorzien. Gelukkig kunnen we ook iets van onze rijkdom en kennis delen met de mensen, door operaties aan te bieden, mensen te trainen en hen een werkplek te bieden.

Met al deze mensen aan boord is het ook drukker in het restaurant. Hier eten de vrijwilligers en de day crew. De patiënten krijgen hun eten in het ziekenhuis. Als ontbijt is er roerei, havermoutpap, cornflakes, yoghurt of gewoon een boterham. (Helaas niet zulk lekker brood.) In de middag is er een warme maaltijd, waarin de restjes van de vorige dag zijn verwerkt. Zelf ben ik niet zo’n fan van 2 keer per dag warm eten, maar ik doe het toch, omdat ik het brood niet zo lekker vind. Bij de avondmaaltijd is er vaak van alles waar je uit kunt kiezen. Helaas is er dan niet zo vaak een vegetarische optie. Natuurlijk kan ik wel het vlees laten liggen, maar dan is de maaltijd voor mijn gevoel niet echt compleet. Dus dan eet ik toch maar een klein stukje vlees en geniet er extra van.

Goudriaan (Marieke)

Yes, de eerste week zit er op! En wat ben ik blij dat ik niet op het schip zit. Ik geniet van Simons verhalen, maar voel ook gelijk weer alle irritaties die ik had aan boord. Waarom is er niet altijd een vegetarische optie? Thuis eten we ongeveer 1 keer per week vlees en ik mis er echt helemaal niks aan. Toen we trouwden wilde Simon alleen biologisch vlees eten en omdat dat mega duur is, gingen we dus spontaan minder vlees eten. Het was wel een uitdaging om vegetarisch te leren koken. Als je bij de aardappel-groente-vlees het vlees weglaat, dan voelt de maaltijd niet compleet. Gelukkig zijn er heel veel lekkere recepten (online) te vinden. Ik zal onderaan een aantal favorieten zetten. 

Inmiddels weten we dat dieren veel broeikasgassen uitstoten en dat vlees eten dus ook bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Nu draag ik graag een steentje bij om niet alleen zelf droge voeten te houden, maar ook arme landen te helpen die niet kunnen investeren in mooie dijken. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter de inpact. Dus bij deze wil ik ook jou vragen om een (extra) keer vegetarisch te eten. En als je al heel vaak vegetarisch eet, wil ik je vragen om je favoriete recepten als reactie onder dit bericht te plaatsen. Zo kun je anderen (waaronder mij) weer inspireren. Alvast bedankt!

Lekkere vegatarische recepten
Deze poll is geëindigd (sinds 4 months).

Kleine stap

Ik deel een vegetarisch recept in de reacties
0.00%
Ik koop deze week wat minder vleeswaren en wat extra vegetarisch broodbeleg
0.00%
Ik eet een keer vegetarisch
100.00%

Grote stap

Ik eet een jaar lang elke week 1 keer (vaker) vegetarisch
100.00%
Ik eet een maand lang geen vleeswaren op brood
0.00%

2 Aantal stemmen

4 reacties

 1. Leuk weer jullie belevenissen te lezen. Marieke vraagt hierboven naar een favoriet vegetarisch recept. Ik heb er heel veel maar omdat ik op deze gure vrijdag weer mijn lekkere favoriete vega-soep maakte, deel ik hem even. Later wie weet nog wel een lijstje met favoriete recepten. Maar de kop is eraf met deze Snelle pindasoep: https://vegetarischeteniseenfeest.wordpress.com/2020/08/28/snelle-pindasoep/
  Je kan de zoete aardappel eventueel vervangen door gewone aardappel (de soep mist dan een licht zoetje). Maar ook pastinaak en aardpeer zijn lekker als vervanger of juist toevoeging. Of wat blokjes pompoen. Geniet ervan!

 2. Dag Marieke,
  Even snel, want ik beloofde het al even geleden… een paar succesrecepten hier in de polder.
  https://vegetarischeteniseenfeest.wordpress.com/2020/08/28/snelle-pindasoep/ Snelle pindasoep

  Spitskool en tempe geroerbakt met noedels
  https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/spitskool-en-tempe-geroerbakt-met-noedels.aspx

  Mie goreng met tofu
  https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/mie-goreng-met-tofu.aspx

  Minestronesoep tjokvol gezonde groenten
  https://duurzamekeuzes.com/recept-minestronesoep/

  Geniet ervan als het jullie smaak is. Ik ben niet van de kant en klare vervangers: smakeloos en/of teveel zout en andere rommel. Ik ben van mening dat je niet moet focussen op vervangers an sich maar de maaltijd zo moet maken dat er voldoende voedingsstoffen in alle ingrediënten zitten om het vlees te vervangen w.b. voedingsstoffen. Maar dat moet ieder voor zich weten natuurlijk. Net zoals het mij niet gaat om de smáák of textuur van vlees te evenaren. Absoluut geen aandachtspunten als ik zonder vlees iets bereid.

 3. Dag Marieke en Simon, inmiddels weer ‘herenigd’ in Goudriaan denk ik (? 10 december)? Fijn! Inspannende weken voor jullie beiden, maar ook mooi denk ik.
  Ik had beloofd nog een aanvulling te doen. Inmiddels had ik een lijst van 20 toppers maar ik geef hier nu drie links van gerechten die ik afgelopen week maakte en het altijd ‘goed doen’ hier.

  1. Eischotel met paprika en aardappel
  Dit is een soort quiche, maar dan zonder het deeg. Een ovenschotel van een ei-beslag met lekker veel groenten en aardappel. Een perfecte makkelijke maaltijd.⁠

  https://brendakookt.nl/recepten/eischotel-met-paprika-en-aardappel/   


  2. Fou Young Hai schotel
  Lekker veel groenten!

  
https://brendakookt.nl/recepten/foe-yong-hai-schotel/

  3. Vegan bruine bonensoep –
  Een lekker vullende soep met veel smaak!
  https://boonappetit.nl/recept-voor-vegan-spaanse-bruine-bonensoep/

  Eet ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *