Onze reis naar CO2 reductie

Als je dit verhaal leest, dan ben ik in Freetown, in Sierra Leone. Ik ben vandaag (vrijdag) naar dit West-Afrikaans land gevlogen. Ik zal voor 3 weken gaan werken op de Global Mercy om de afdeling medische technologie te ondersteunen. Ik krijg de kans om het ziekenhuisschip helemaal werkend te zien. Op het schip zijn nu patiënten die geholpen worden in het ziekenhuis en daar mag ik gaan kijken. Wil je ook een kijkje nemen op het schip, dan kan dat. De Global Mercy en Freetown zijn te zien in een aantal afleveringen van Topdoks. De eerste aflevering heb ik deze week met Isa gekeken. Aanrader: Topdoks!

Sierra Leone ligt een heel eind van Nederland. Als ik met de auto zou gaan dan ben ik volgens de routeplanner 75 uur bezig. Dat is wel erg lang voor een verblijf van 3 weken. Daarom ben ik toch met het vliegtuig gegaan. Daarbij heb ik heel veel CO₂ uitgestoten, namelijk 1500 kg. Dit kun ik natuurlijk compenseren via een organisatie. Ik heb gekozen voor Trees for all en zij zullen namens mij 15 bomen planten. Alleen het duurt nog wel even voordat deze jonge boompjes grote bomen zijn. Helaas is CO₂ opname van een kleine boom beperkt. Een grote boom neemt meer CO2 op. Eigenlijk nemen de bomen die namens mij geplant worden, pas in de toekomst de CO₂ op, die ik nu heb uitgestoten.

Wat is CO2 (koolstofdioxide)?

Koolstofdioxide, of CO₂, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer extreem sterk toegenomen. Dit komt voornamelijk door fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. CO₂ is een broeikasgas en vormt (samen met andere gassen) een isolerende deken rondom de aarde. Te veel CO₂ is een probleem omdat het daardoor té warm wordt (en ook nog steeds warmer).

Bron: https://wisenederland.nl/artikel/wat-is-co2-koolstofdioxide/

Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is om minder CO₂ uit te stoten, dan om deze (in de toekomst) te compensen. Want alle CO₂ die we niet uitstoten, hoeven bomen niet op te nemen. Hier hebben we zelf al verschillende stappen in gezet. Eén van de dingen waar we bewust mee omgaan is vervoer. We hebben 4 jaar geleden onze auto weg gedaan. De belangrijkste reden om dit te doen was om geld (en dus tijd) te besparen. Dit gaat heel goed, we hebben 2000 euro per jaar bespaard en hierdoor kan ik minder uren werken. Tijdens het schrijven van deze blog ontdekten we dat we ook heel veel CO2 hebben bespaard. In 4 jaar tijd hebben we 1800 kg CO2 bespaard. Super veel! Alleen is het wel heel jammer dat 1 keer vliegen dit ongeveer weer te niet doet…

bron: Milieu Centraal

In de grafiek hierboven zie je dat fietsen of wandelen het minste CO₂ uitstoot. De benzineauto is het meest vervuilend. In de grafiek hieronder zie je dat het ook veel verschil maakt met hoeveel personen je in de auto zit. Als je alleen in de auto zit, dan vervuil je in verhouding het meest. Dan blijkt dat vliegen naar Sierra Leone toch duurzamer is dan in mijn eentje met de auto gaan. Gelukkig!

bron: Ecoreizen.nl

Het gaat ons niet lukken om minder CO₂ uit te stoten op het gebied van vervoer. Zou je ons willen helpen? Wil je een kort ritje met auto (5 km) vervangen door de fiets? Als je dit 1 keer doet, dan bespaar je 1,5 kg CO₂. Vervang je elke week een korte rit met de fiets en houd je dit 1 jaar vol? Dan bespaar je 77,5 kg CO₂. Stel dat 20 mensen dit zouden doen, dan is mijn vlucht naar Sierra Leone al direct gecompenseerd.

Kleine stap:
– Pak een keer die fiets in plaats van de auto
– Onderzoek of autodelen voor jou een optie is. Wij hopen nog altijd dat er een auto van Onze Auto in Goudriaan komt te staan.

Grote stap:
– Ga dit jaar niet op vliegvakantie
– Pak een jaar lang, elke week, 1 keer de fiets in plaats van de auto

Deze poll is geëindigd (sinds 4 months).

Vervoer

Pak een jaar lang, elke week, 1 keer de fiets in plaats van de auto
0.00%
Ga dit jaar niet op vliegvakantie
33.33%
Onderzoek of autodelen voor jou een optie is. Wij hopen nog altijd dat er een auto van Onze Auto in Goudriaan komt te staan.
33.33%
Pak een keer die fiets in plaats van de auto
33.33%

3 Aantal stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *