Nooit te oud/jong om te leren

Heb je nog iets nieuws geleerd vandaag? Ik heb vandaag geleerd hoe ik het woord ‘debt’ (=schuld) moet uitspreken. Eigenlijk leer ik elke dag wel iets nieuws; een nieuw woord, een nieuw recept of iets over een ander land. Doordat we samenleven met zoveel verschillende mensen, uit allerlei verschillende landen, is er altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Isa leert ook volop! In het begin sprak ze nauwelijks Engels en was heel blij met haar Nederlandse klasgenootje. Maar nu, na 9 weken aan boord, kletst ze Engels met haar klasgenootjes en heeft ze voldoende zelfvertrouwen om ook met anderen korte gesprekjes te hebben in het Engels. Ook schrijven lukt steeds beter. Ik vroeg haar of ze misschien een stukje wilde schrijven voor deze blog. Dit is het resultaat:

Mercy ships

Door isa.

Academy

I like School. I like Miss grace ze is heel lief. I like art

Veraal op mercy ships

In de morgen wort ik wakker. en dan gaan we eten. en dan ga ik naar school. wat doen we allemaal op school? bibel math recess spelling science lunch Reading en writing PE. En is de school uit. En ga weer naar huis.

Ik ben echt verbaasd hoeveel verschillende dingen Isa in korte tijd leert. Het gebeurt nu al regelmatig dat Isa dingen weet die wij niet weten. Dus dan legt Isa het geduldig (of wat minder geduldig…) aan ons uit. En als we het echt niet snappen, dan is er gelukkig altijd nog het alwetende internet. Daar maken we vaak dankbaar gebruik van, ook als we weer eens de betekenis van een woord niet weten. πŸ™‚

Internet is ook mijn grote vriend als het gaat om brood bakken. Op de website broodsmakelijk.nl zoek ik alle informatie op die ik wil weten. Deze website geeft heel veel informatie, ook over het waarom. Brood bakken lijkt wel een beetje op een scheikunde experiment, je moet best wel precies werken. Het lukt steeds beter om lekkere broden te bakken en het is leuk om deze uit te delen aan de lieve mensen om ons heen.

Ik vind het ook erg leuk om anderen te leren bakken. Mijn eerste leerling is een wat oudere dame uit Zuid-Afrika. We starten om 8 uur met bakken en dan hebben we met de lunch heerlijk vers brood. Tussendoor hebben we alle tijd om te kletsen, dus ik leer van alles over Zuid-Afrika en mag meegenieten van de levenslessen die zij geleerd heeft.

Dat wijsheid niet alleen komt met de jaren, blijkt wanneer je tieners aan boord spreekt. Sommigen van hen wonen al het grootste deel van hun leven op het schip. In deze bijna-volwassenen zit veel mensenkennis en ze hebben een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook van hen kan ik van alles leren. Samenleven met zoveel verschillende generaties bevalt me erg goed. Het is heel leuk en leerzaam om met al deze mensen op te trekken. Het spreekwoord is dan wel: nooit te oud om te leren, maar ik wel hem graag wat aanpassen: Nooit te oud/jong om van te leren!

4 reacties

  1. Mooi gezegd Marieke, helemaal mee eens!
    Zou je aan Isa willen vragen wat β€˜recess’ is. Het staat bij wat ze leert op school. Nieuwsgierig wat dat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *