Feestelijk hergebruik

Hoeveel spullen heb jij in huis die je zelden of nooit gebruikt? We moeten toegeven dat wij echt veel spullen hebben die we zelden gebruiken. We zijn allebei opgevoed met het idee: ‘Dat kan altijd nog van pas komen’. Een mooie gedachte om niet alles klakkeloos weg te gooien, maar helaas heeft het ook een keerzijde. De spullen die we wél willen gebruiken kunnen we niet vinden, omdat ze verstopt liggen onder spullen die we niet gebruiken. Niet ideaal voor ons, maar helaas ook niet goed voor de aarde.

Spullen hebben een grote impact op de aarde. Bij de productie en het transport komt CO2 vrij en andere schadelijke stoffen. Het plaatje hiernaast is gemaakt door Babette Porcelein. Zij heeft een inspirerend boek geschreven: De verborgen impact. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlander heel veel broeikasgassen uitstoot waar we ons niet bewust van zijn. Als je het leuk vindt om te onderzoeken of jij het ‘beter’ doet dan de gemiddelde Nederlander, doe dan vooral eens de test: www.mijnverborgenimpact.nl

Hergebruik door Mercy Ship

Hoewel we Mercy Ships niet direct een ‘groene’ organisatie zouden noemen, worden aan boord van de schepen wel echt duurzame stappen gezet. Zo worden restjes van de avondmaaltijd de volgende dag geserveerd bij de lunch, wordt afvalwater hergebruikt om de wc’s door te spoelen en wordt groenafval gecomposteerd en gedoneerd aan lokale boeren. Als er aan boord spullen stuk zijn, dan wordt geprobeerd om deze te repareren. Duurzaam, maar ook heel praktisch, want dit is sneller en goedkoper dan dingen in laten vliegen naar het schip. In mijn werk wil ik op medisch technisch gebied kijken wat er mogelijk is aan hergebruik en bijdragen aan bewustwording. Alle beetjes helpen!

Welke bijdrage wil jij leveren?

We willen je vragen om ook een stap te zetten en zo CO2 te besparen. Veel kleine stappen samen maken grote impact. We hebben een aantal opties op een rijtje gezet. Als er 1 bij zit die jou aanspreekt, ga hier dan mee aan de slag. Wij zouden het leuk vinden als je via de poll hieronder aangeeft als je een stap wilt zetten. De reacties zullen we verwerken in onze CO2-meter, die de vlucht van Simon zal compenseren.

Kleine stappen:

  • Vervang je spullen pas wanneer ze niet meer werken. Denk aan je telefoon / laptop / andere elektronica.
  • Als iets kapot is, dan kun je het (laten) repareren.
  • Wacht 3 dagen voordat je iets aanschaft en vraag je af of je het echt nodig hebt.
  • Voordat je iets koopt, bedenk eerst of je het kunt lenen of huren.
  • Koop spullen tweedehands in plaats van nieuw.
  • Ruil speelgoed bij de Swap Sint (13 en 15 november in Goudriaan – zie flyer onderaan de pagina)

Grotere stappen:

  • Zoek je spullen uit en gun ze een 2e leven. Verkoop ze bijvoorbeeld via Marktplaats of doneer ze aan de kringloopwinkel.
  • Koop 3 maanden geen nieuwe spullen, maar leen ze of koop ze tweedehands.
  • Word lid van een deelplatform en leen je spullen uit. Voor meer informatie: Delen is het nieuwe hebben | Milieu Centraal
Deze poll is geëindigd (sinds 8 months).

Kleine en grote stappen

Word lid van een deelplatform en leen je spullen uit.
0.00%
Koop 3 maanden geen nieuwe spullen, maar leen ze of koop ze tweedehands.
7.14%
Zoek je spullen uit en gun ze een 2e leven. Verkoop ze bijvoorbeeld via Marktplaats of doneer ze aan de kringloopwinkel.
14.29%
Ruil speelgoed bij de Swap Sint (13 en 15 november in Goudriaan - zie flyer onderaan de pagina)
7.14%
Koop spullen tweedehands in plaats van nieuw.
21.43%
Voordat je iets koopt, bedenk eerst of je het kunt lenen of huren.
14.29%
Wacht 3 dagen voordat je iets aanschaft en vraag je af of je het echt nodig hebt.
14.29%
Als iets kapot is, dan kun je het (laten) repareren.
7.14%
Vervang je spullen pas wanneer ze niet meer werken. Denk aan je telefoon / laptop / andere elektronica.
14.29%

14 Totaal aantal stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *