Een dag op de Global Mercy

6:30 uur – Ik hoor Joas mopperen in zijn bed. Hij lijkt niet echt van plan om nog door te slapen, dus dan maar uit bed. De nacht was wel ok, hij wilde maar 1 keer drinken, dus ik heb redelijk kunnen slapen. Hij heeft de laatste week 2 nachten doorgeslapen, dus het gaat de goede kant op! Toen we net aan boord waren, wilde hij elke 1,5-2 uur drinken. Dat was zeer vermoeiend, maar gelukkig gaat het nu dus beter.

6:45 uur – De wekker gaat. Ook de rest van het gezin stapt – met enige tegenzin – uit bed. Het is best lastig wakker worden zonder zon die naar binnen schijnt. De zon komt nu pas rond 8:00 uur op. Daarnaast hebben de kinderkamers helemaal geen raam, dus daar is het altijd erg donker. Even snel aankleden en daarna ontbijten. We hebben in onze hut alle ingrediënten voor het ontbijt, dus daarvoor hoeven we niet naar de ‘dining room’. Alleen op woensdag gaan we eten halen, want dan zijn er American pancakes. (Niet zo lekker als Nederlandse, maar toch lekker genoeg om even voor te lopen.) Na het eten maakt iedereen zich klaar voor school en werk. In de badkamer is het soms wel wat krap, want de hele badkamer (douche, wc en wastafel) is ongeveer 2 bij 1 meter. Gelukkig zijn we maar met z’n vieren. Er zijn ook gezinnen die met z’n zessen deze badkamer moeten delen. Respect!

7:55 uur – Over 5 minuten begint de school, dus snel schoenen aan, tas mee en Joas in de drager. Simon vertrekt naar zijn werk. Hij gaat 6 verdiepingen naar beneden en wij gaan 1 verdieping naar boven. Zoals elke dag zijn we er als 1 van de eersten. Binnen 1-2 minuten staan alle schoolkinderen in de gang te wachten. Om 8:00 uur gaat de schooldeur open stroomt de gang weer leeg. Een paar tellen later ben ik dan weer terug in de hut. Dan doe ik de vaat, ruim wat spullen op en stofzuig of veeg de hut. Om 9:00 uur heb ik op sommige dagen een bijeenkomst met andere moeders (en vaders) en op andere dagen ga ik even naar de shipshop, de bank of de boutique (=weggeefkast) en op donderdag moeten we altijd langs de ‘crew clinic’ voor een coronatest. Om 9:30 geef ik Joas een fruithapje en mag hij daarna naar bed.

10:00 uur – Even tijd voor mezelf! Hoewel… Op maandag en donderdag doe ik de was. Op woensdag schrijf ik mijn blog. Op dinsdag en vrijdag zijn er vaak allerlei computerklusjes die op me wachten. Dus echt rustig is het niet, maar het is wel fijn om even niet voor anderen te hoeven zorgen. Rond 11:30 uur wordt Joas weer wakker en gaan we samen naar de dining room om lunch te halen. Er is altijd van alles: soep, een volledige warme maaltijd of gewoon brood. Meestal eten we brood met wat soep of een snack. En heel soms eten we een frietje. Gewoon omdat het kan :-).

12:00 uur – Isa wordt thuisgebracht door haar juf. Ook Simon komt naar de hut om te lunchen. We eten gezellig met elkaar en dan is het alweer tijd om weer aan de slag te gaan. Isa’s school start om 12:55 uur. Aan mij de schone taak om de vaat weer te doen, de tafel weer schoon te maken, de vloer weer te vegen en de was op te vouwen… Soms is er nog even tijd om naar buiten te gaan, maar meestal zijn er nog genoeg klusjes zoals het vuilnis wegbrengen of eten koken voor Joas. Om 13:30 uur krijgt Joas weer een hapje en dan ligt hij om 14:00 uur weer in bed. Als ik kort geslapen heb, dan doe ik ook gelijk een dutje met hem. Zo fijn dat dat kan!

15:20 uur – Ook ’s middags wordt Isa thuisgebracht en een paar minuten later wordt Joas weer wakker. We drinken en eten wat en dan is het tijd voor huiswerk. Isa moet elke week woordjes leren, boekjes lezen en een Bijbelvers uit haar hoofd leren. Hoewel het erg intensief is om te helpen met huiswerk, is het ook wel heel leuk. Ik zie Isa echt sprongen maken in wat ze leert, maar ook in zelfvertrouwen. Deze school heeft echt een positieve invloed op Isa en ik zou hem iedereen aanraden! Klassen met weinig kinderen en heel veel aandacht voor elk kind. Echt top!

17:00 uur – Etenstijd! In de dining room wachten we netjes op onze beurt tot we eten op kunnen scheppen. Ook nu is er weer van alles te kiezen. Er is een uitgebreide saladebar en het hoofdgerecht is elke dag weer iets anders. Van Amerikaanse mac and cheese tot Indiase chapati’s met dahl. Vandaag aten we een visstoofschotel met rijst en groenten en morgen staat er pizza op het menu. Het is heerlijk om elke dag aan te kunnen schuiven, zonder te koken!

18:00 uur – Na het eten is het tijd om een frisse neus te halen. Aangezien het schip van alle gemakken voorzien is, komen we gedurende de dag eigenlijk niet buiten. Het is dan ook erg fijn om met elkaar naar ‘dek 11’ te gaan waar Isa lekker kan spelen en wij even in de zon kunnen zitten. Er zijn vaak ook andere ouders en kinderen, dus het is een gezellige afsluiter van de dag.

19:00 uur – Kinderbedtijd! Aan mij de eer om Joas op bed te leggen. Isa mag iets later naar bed. Op donderdag gaat ze samen met Simon even naar de ‘Community night’ (een samenkomst met alle mensen aan boord) en op vrijdag is er een kinderfilm. Als ook Isa in bed ligt, heb ik nog even de tijd om wat klusjes af te ronden, zoals het schrijven van mijn blog. Meestal wil Joas nog een keer drinken en dan kan ik rond 22:00 uur zelf mijn bed opzoeken. Hopelijk voor een ongestoorde nacht, maar dat is elke keer weer een verrassing 🙂

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *