De warme dagen voor kerst

Het schijnt koud te zijn in Nederland. Ik krijg mooie foto’s van de vorst en volgens de NOS wordt er op verschillende plekken geschaatst. Zulke berichten zijn echt een contrast met ons weer. De afgelopen dagen is het heerlijk weer. Ik wandel elke ochtend een kwartiertje. De laatste dagen kan dit weer in T-shirt, omdat het niet zo hard waait. De temperatuur schommelt hier tussen de 20 en 25 graden. Niet verkeerd voor de maand december. 🙂

We hebben een erge leuke week gehad met veel activiteiten. Omdat ik niet kan kiezen waarover ik iets zal schrijven, loop ik gewoon even de week door.

Donderdag: Isa heeft ’s avonds bij de community night met haar school een kerstvoorstelling gegeven. Het was een nativity play: het verhaal van de geboorte van Jezus gespeeld door de kinderen. Isa was de ster en deed het super goed. Ze hoefde geen tekst te zeggen, maar deed heel enthousiast mee met alle liederen en alle bijbehorende gebaren. Na de voorstelling mochten we ook nog allemaal onze schoen zetten.

Vrijdag: Alle schoenen waren gevuld met een chocoladeletter en kruidnootjes. De pieten hadden er wel een beetje een chaos van gemaakt: schoenen waren omgewisseld of hingen opeens aan het plafond. Maar gelukkig zijn uiteindelijk alle schoenen weer bij de eigenaar terug gekomen. In de avond kwam Sinterklaas op bezoek en had voor alle kinderen een cadeautje. Isa heeft een setje Lego gekregen en Joas een doosje Duplo. Erg leuk! Daarnaast was het ook leuk om de sinterklaastradities uit te leggen aan mensen die uit andere landen komen: kruidnootjes strooien vond men niet zo hygiënisch. 🙂 Nadat de sint weg was, heeft Simon nog naar het voetballen gekeken in ons café. Helaas hebben we niet gewonnen, maar was het toch een gezellige avond.

Zaterdag: We zijn naar een bananenplantage geweest. Uiteraard precies op deze dag regende het. Het lijkt wel alsof regen hier alleen in het weekend valt. Ondanks de regen was het leuk om te zien hoe bananen groeien. We mochten ook allerlei bananenproducten proeven, van bananensnoepjes tot bananenwijn. Allemaal lokaal gemaakt en erg lekker. We zijn op de terugweg ook nog langs verschillende winkels geweest. Langs de kringloopwinkel om spullen weg te brengen die niet zo interessant zijn voor de mensen op het schip, zoals de te kleine kleding van Joas. En ook nog even langs China Town, het chinese warenhuis dat gigantisch groot is, maar waar je alles kunt kopen wat je zoekt. Wij hebben een aantal reistassen gekocht voor de terugweg, want anders kunnen we niet alles mee naar huis nemen.

Zondag: In de middag mochten we een gingerbread house maken. Ik had nog nooit een koekhuisje gezien en geen idee hoe je deze maakt. Gelukkig waren er ook andere mensen die een huisje aan het maken waren en konden we afkijken hoe het wel/niet moest. Isa en ik hebben ons best gedaan om een mooi huisje te maken. Er zijn in totaal zo’n 50 huisjes gemaakt en nu mogen we met elkaar kiezen welke het mooiste is. Ik ben benieuwd! In de avond mocht Isa tijdens de kerkdienst nog een lied zingen. Er was een koor van volwassenen en kinderen van beide schepen. Ze zongen een vrolijk kerstlied met elkaar. Leuk om te zien dat er zoveel enthousiaste mensen zijn op beide schepen.

Maandag: Hoera! Joas heeft voor het eerst een nacht doorgeslapen. Helaas eenmalig, maar het was heerlijk 🙂 Na schooltijd mochten alle kinderen meehelpen met het afmaken van de piñata. Vorige week is de basis gemaakt: een ballon bedekt met papier maché. Nu was het goed gedroogd en hebben we de piñata versierd en gevuld met snoepjes. De piñata is een Mexicaanse traditie voor de kerst. Hij heeft 7 punten die symbool staan voor de 7 hoofdzonden. Met kerst wordt de piñata kapot geslagen. Tijdens het slaan is het de bedoeling dat je aan je zonden denkt van het afgelopen jaar en in het nieuwe jaar deze zonden niet meer doet. Ik had echt nog nooit van deze kersttraditie gehoord. Weer wat geleerd!

Dinsdag: Na schooltijd kregen we een rondleiding op de Africa Mercy. Eén van de moeders wilde ons wel laten zien hoe ze op het andere schip wonen en werken. De Africa Mercy is een schip met geschiedenis. Er heerst echt een heel andere sfeer dan op ons splinternieuwe schip. Het schip oogt veel gezelliger, maar ook op veel punten onpraktisch. Ik geloof dat ik toch liever op de Global Mercy woon. Het avondeten hebben we vandaag buiten opgegeten, het was nog heerlijk warm buiten. We hebben met alle gezinnen gegeten als afscheid. Een aantal gezinnen zal de komende dagen vertrekken om een aantal weken naar hun eigen land terug te gaan. Zij zullen weer terugkomen, maar dan zitten wij weer in Nederland. In de kou…

Een kijkje in en om het schip

Woensdag: Voor de meesters en juffen hadden we als verrassing een uitgebreide koffietafel klaargemaakt om hen te bedanken voor hun inzet voor onze kinderen. Terwijl zij zaten te genieten van al het lekkers heb ik, samen met een aantal andere moeders, pauze gehouden met de kinderen. Het was leuk om te zien dat alle leeftijden met elkaar samenspelen. Dat zie je op een gewoon schoolplein niet zo vaak. In de middag was Isa’s afscheidsfeestje. Ze hebben met de klas allemaal leuke dingen gedaan. Isa heeft cadeautjes uitgedeeld en ook van alles gekregen. Niet alleen cadeautjes, maar ook een heleboel complimenten. Die laatste kunnen in elk geval mee terug naar Nederland.

Donderdag: Isa’s laatste schooldag op de Global Mercy. Vandaag en morgen zullen verschillende kinderen naar huis gaan om daar vakantie te houden. Heel veel van haar vriendjes en vriendinnetjes zien we dan helaas niet meer. Morgen verhuizen de gezinnen van de Africa Mercy naar ons schip. Dan komen er weer allemaal andere kinderen. Ik denk wel dat het een gekke week zal worden. Hopelijk is er naast het inpakken van de spullen en het schoonmaken van de hut nog tijd om lekker te genieten van het mooie weer voordat we weer naar het koude Nederland vertrekken. Hopelijk bewaren jullie nog wat winter voor ons, zodat wij ook nog kunnen schaatsen of een sneeuwpop kunnen maken. Dat lijkt me na een half jaar zomer toch ook wel weer leuk. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *