Balans van water

Inmiddels is mijn tijd in Sierra Leone alweer halverwege. Afgelopen weekend was er onrust in het land, maar gelukkig bevind ik me veilig op het schip. Aan boord is het gelukkig nooit saai. Er worden veel operaties uitgevoerd en patiënten geholpen. Veel patiënten zijn kinderen en zij zorgen voor extra levendigheid in het ziekenhuis. Het voelt geweldig dat mijn werk in Tenerife nu vruchten afwerpt en ik vind het leuk dat ik nu ook mijn bijdrage kan leveren. Met het Biomed-team voeren we reparaties uit aan medische apparatuur, pakken we achterstallige taken op en maak ik nog wat klusjes af die vorig jaar zijn blijven liggen.

In mijn vrije tijd probeer ik wat van Sierra Leone te zien. Afgelopen zaterdag heb ik een korte wandeling gemaakt door Freetown. We mogen nooit in ons eentje Freetown in, we moeten altijd met iemand samen. Dus ik ben samen met Anne Marie op pad geweest, een vrouw uit Zuid-Afrika met wie we als gezin een goede band hebben opgebouwd. Het was fijn om iemand naast me te hebben die al vaker Freetown heeft gezien. Het is namelijk wel echt heel anders dan Nederland. Ondanks alles voel ik me wel veilig. De mensen van Freetown begroten je vriendelijk, en op een enkele bedelaar na, worden we verder met rust gelaten. (En ik geef die bedelaar groot gelijk: ik bezit echt veel meer dan deze mensen ooit zullen hebben.)

Op straat is er veel bedrijvigheid: kinderen spelen met zand en mensen verkopen van alles (eten, drinken, simkaarten, schoenen, kleren en noem maar op). Ik had er graag een foto van gemaakt, maar de kans dat mijn telefoon gestolen wordt is erg groot. Dus ik heb geen foto’s gemaakt, maar om jullie een beeld te geven van Sierra Leone hebben we foto’s geleend van Marianne van der Spijk (zie: BLOG – Hope Floats | Familie van der Spijk aan boord voor de verhalen van dit gezin). Er is genoeg om te kijken, maar mijn aandacht wordt vooral getrokken door de goten aan beide zijden van de weg. De ene kant is recentelijk schoongemaakt, maar de andere kant zit vol met vuil, olie, vies water en waarschijnlijk ook uitwerpselen. Het is echt heel vies, maar mensen leven er letterlijk naast.

Sierra Leone is echt een arm land en er is veel werkloosheid. Mensen richten zich heel erg op het heden (hoe kom ik aan eten voor vandaag?) en veel minder op de toekomst (word ik niet ziek van dat vieze water?). De prioriteiten van de mensen zijn ook heel anders dan die van ons. Dit merk ik niet alleen bij de mensen uit Sierra Leone, maar ook bij Mercy Shippers uit andere delen van de wereld. Het is ontzettend leerzaam, want hierdoor kan ik ook kritisch kijken naar mijn eigen prioriteiten. Maar sommige dingen vind ik wel echt heel moeilijk. De oceaan is ongelofelijk smerig: er drijft van alles aan afval voorbij en je ziet allemaal bruine vlekken op het water. Het is ook echt niet veilig om hier te zwemmen, want er wordt regelmatig afval gedumpt. Ik snap dat je dit niet belangrijk vindt wanneer je geen eten hebt, maar al dat afval zorgt niet alleen voor schade aan de natuur, het is ook echt ongezond voor de mensen die hier wonen.  

Wat een contrast met mijn leven aan boord van het schip. Ik kan de kraan open draaien en heb schoon drinkwater. Het smaakt wel een beetje vreemd, maar ik zal er niet ziek van worden. Daarnaast wassen we onze handen in het ziekenhuis heel vaak. Schoon water is ontzettend belangrijk voor een goede (hand)hygiëne. Op het schip proberen we zuinig te zijn met water, omdat schoon water schaars is en het transport naar het schip tijd en geld kost. We moeten kort douchen, namelijk in minder dan 2 minuten. Dit betekent: kort spoelen, kraan uit, haren inzepen, kraan aan, afspoelen en dan de kraan uit en afdrogen maar. Het is even wennen, maar het maakt je net zo schoon als een lange douchebeurt. Ook bijzonder is dat wij het toilet doorspoelen met water dat hergebruikt wordt uit het ventilatiesysteem. Ik vraag me af waarom we in Nederland schoon drinkwater doorspoelen door het toilet!

Kleine stap

Grote stap

Deze poll is geëindigd (sinds 5 months).

Kleine stap

Vervang je douchekop voor een waterbesparende variant een bespaar geld.
20.00%
Gebruik slootwater of water uit de regenton voor het schoonmaken van de kliko of om de planten water te geven (in de zomer).
20.00%
Douche een keertje minder
60.00%

Grote stap

Verdiep je in jouw ‘watervoetafdruk’
20.00%
Sla regelmatig een douchebeurt over, maar was jezelf met een washandje.
40.00%
Douche voortaan kort (minder dan 2 minuten). Net als op het schip.
40.00%

10 Aantal stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *