Armoede en vreugde met Sinterklaas in Sierra Leone

Goudriaan (Marieke)

Zucht, op 8 december een blog over Sinterklaas? Die beste man is allang weer vertrokken. Wie verzint er nu weer zoiets? Oh wacht, dat was ikzelf… Op 4 december leek me dat nog een goed idee. Intussen ben ik blij dat Sinterklaas weer achter de rug is. De kindertjes hebben hun cadeautjes binnen en ik kan nog even vooruit met mijn chocoladeletters. Het blijft een leuk feest, maar het is ook wel een hele drukke periode. Zonder man is het nog net iets drukker.

Inmiddels leef ik 3 weken als ‘alleenstaande ouder’. We hebben als gezin van 3 onze draai wel gevonden. Het is zeker drukker en mijn dagen zijn goed gevuld, maar ik ben niet ontevreden. Ik kijk er wel naar uit als Simon straks weer thuis is. Vooral een momentje voor mezelf heb ik erg gemist. Wat dat betreft heb ik echt respect voor alle alleenstaande ouders! En dan heb ik nog de luxe dat ik me niet druk hoef te maken om geld. Maar als je er alleen voor staat, dan lijkt me dat echt heel moeilijk.

Alleenstaande ouders zijn niet de enigen die kunnen worstelen met hun financiën, werkelijk iedereen kan in de  schulden terecht komen. Voor mijn werk ben ik me hierin aan het verdiepen. Ik vind het super interessant, maar ook heel erg schokkend, dat ook mensen in Nederland leven in armoede. Meestal is dit niet eens hun eigen schuld. Een eyeopener was voor mij de documentaireserie Schuldig (Schuldig | NPO Start) Echt een aanrader om te kijken!

Freetown (Simon)

Wat zal de lokale bevolking gek hebben gekeken: een paar witte mensen die verkleed zijn als Sint en Pieten. Speciaal voor de kinderen (en de Nederlandse volwassenen) is er een filmpje opgenomen in de straten van Freetown. In dit filmpje is de Sint op weg naar de Global Mercy en verdwaalt daarna op het grote schip. Het werd getoond in de grote zaal, voordat de Sint en de Pieten binnen kwamen. Dit vonden de kinderen erg leuk!

Ik was gevraagd om Sinterklaas te spelen, maar dat vind ik niks. Ik speel liever Piet. Er was geen discussie over zwarte piet of roetveegpit. Met de vele culturen aan boord, is zwarte piet geen optie.  Ik mocht als funky Hollandse piet met gekleurde schminkstrepen en een pietenputs op. Super leuk om te doen en de kinderen hebben ervan genoten! Ook mochten we onze schoen zetten buiten de deur van onze hut. Hier zat de volgende ochtend een zakje kruidnoten in. Die zijn ook heerlijk als het buiten 30 graden is.

Het is ontzettend leuk om Sinterklaas te vieren met mensen uit allerlei verschillende landen. Het is zeker een gekke traditie als je het door de ogen van een ander bekijkt. Dit probeer ik regelmatig te doen en niet alleen als het om Nederlandse tradities gaat. Hoe zouden de mensen uit Sierra Leone naar ons kijken? Wij, rijke witte mensen, aan boord van een schip, die hierheen komen vliegen om even te helpen en daarna weer vertrekken. Het contrast tussen hen en ons is erg groot. Zij worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen zoals het gebrek aan gezondheidszorg, onderwijs en eten. 70% van de bevolking leeft onder armoedegrens. Ondanks dat zijn de mensen hier tevreden met wat ze hebben. Wat kunnen wij veel van hen leren!

Wanneer je dit leest ben ik onderweg naar Nederland of intussen alweer thuis. Mijn avontuur op de Global Mercy zit er weer op. Volgende week zal ik nog een blog schrijven om meer te vertellen over het land Sierra Leone. Voor nu wil ik jullie uitdagen om een steentje bij te dragen, voor mensen ver weg of dichtbij.

Dichtbij:

 • Doneer voedsel aan de voedselbank. In Goudriaan is er een inzamelactie op 9 december, van 10 tot 12 uur in de Multistee.
 • Doe vrijwilligerswerk bij een organisatie die armoede bestrijdt. Jouw tijd en vaardigheden kunnen een verschil maken.
 • Breng spullen die je niet gebruikt naar de kringloop. Iemand die krap bij kas zit is erg blij als hij spullen voor een kleine prijs kan kopen.
 • Geef (kinder)kleding die niet meer past door aan iemand die het goed kan gebruiken.
 • Roep jouw politieke partij op om armoede te bestrijden (wereldwijd)
 • Denk eens na of je kunt leven met minder. We kunnen de ander meer geven, maar als wij genoegen nemen met minder, dan is het verschil ook kleiner geworden.

Ver weg:

 • Koop Fairtrade producten, bijvoorbeeld koffie en chocola.
 • Als je nieuwe kleding koopt, koop dan kleding die eerlijk gemaakt is. Er zijn verschillende keurmerken waar je op kunt letten: Keurmerkenwijzer overzicht – Kleding
 • Geef geld aan goede doelen die armoede bestrijden.
 • Koop geen diamanten (want dat is zonde van je geld 😉), want de meeste komen uit conflictgebieden. Tip: bekijk de film Blood Diamond (16+, het land Sierra Leone komt hier ook in voor)
 • Span je in voor een duurzaam leven. De opwarming van de aarde (mislukte oogsten, overstromingen) veroorzaakt nog meer armoede.
 • Bid voor Sierra Leone, dat het land weer mag opbloeien na een moeilijke tijd.
Deze poll is geëindigd (sinds 6 months).

Help van dichtbij

- Denk eens na of je kunt leven met minder. We kunnen de ander meer geven, maar als wij genoegen nemen met minder, dan is het verschil ook kleiner geworden.
25.00%
Roep jouw politieke partij op om armoede te bestrijden (wereldwijd)
0.00%
Geef (kinder)kleding die niet meer past door aan iemand die het goed kan gebruiken.
12.50%
Breng spullen die je niet gebruikt naar de kringloop.
37.50%
Doe vrijwilligerswerk bij een organisatie die armoede bestrijdt.
0.00%
Doneer voedsel aan de voedselbank. (Goudriaan: 9 december, 10-12 uur, Multistee)
25.00%

Help van veraf

Bid voor Sierra Leone, dat het land weer mag opbloeien na een moeilijke tijd.
23.08%
Span je in voor een duurzaam leven.
23.08%
Koop geen diamanten
15.38%
Geef geld aan goede doelen die armoede bestrijden.
23.08%
Als je nieuwe kleding koopt, koop dan kleding die eerlijk gemaakt is.
0.00%
Koop Fairtrade producten, bijvoorbeeld koffie en chocola.
15.38%

21 Aantal stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *